Hoy llegamos al mar !

Nog amper 93km scheiden ons van de Atlantische Oceaan maar deze laatste etappe van de Transpyr mogen we zeker niet onderschatten. Ook al lijkt het hoogteprofiel een globaal dalende curve aan te geven, toch zitten er om en bij de 2000 hoogtemeters verstopt in deze finale rit. Kroki voelt zich vanmorgen al ietsje beter en de koorts van de voorbije dagen lijkt weg. Terwijl ik de twee kilometer van ons hotel in Burguete naar het startpunt in Roncesvalles bergop fiets, kom ik de ene na de andere pelgrim tegen. Met een brede smile op het gezicht en een een uitstraling van ‘we gaan ervoor’ stappen wandelaars van overal ter wereld vanuit Roncesvalles naar Santiago de Compostella in Portugal. Een ‘wandelingetje’ van ‘amper’ 800 kilometer. Elke ‘Buenas dias’ wordt door deze super-gemotiveerde stappers met veel animo beantwoord.

In Roncesvalles gonst het van de bedrijvigheid. De zon is van de partij en de zin om de laatste etappe te starten zit er bij iedereen in. Allemaal zijn we hevig om Hondarribia en de grote zee te bereiken. Door de luidsprekers klinkt het nummer ‘Should I Stay Or Shoud I Go’, maar geen hond denkt eraan om bij het startschot te blijven staan. We worden overigens in groepjes van 20 rijders losgelaten omdat er even verderop iets dit verreiste, maar mijn Spaans liet me even in de steek om de juiste reden te verstaan. De eerste 5 kilometer is het al onmiddellijk klimmen geblazen en dat laatste werkwoord is bij sommigen duidelijk hoorbaar. Koude benen en een positief hoogteverschil vormen immers meestal een pijnlijke cocktail. Vanop 1200m hoogte start de afdaling en daar wordt me snel duidelijk waarom we niet met deze grote groep naar beneden mochten: spectaculaire views en een technisch haalbare, maar risicovolle afdaling. Alweer een heerlijk stukje Pyreneen onder onze wielen. En dan zoeven we met hoge snelheid en zonder noemenswaardige aanduiding ‘La Douce France’ binnen en is het gedurende enkele kilometer ‘Bonjour’ in plaats van ‘Buenas dias’.
En dan nu ‘Le Moment Supreme’! De steilste klim van de hele Transpyr meldt zich aan en wat voor een ? Een monster van een klim, een beest van een helling, een muur van asfalt en gravel. Met het hoogteprofiel in het achterhoofd weet ik bovendien dat het niet zomaar een steile puist is, maar wel degelijk een volwaardige klim van 2 tot 3 kilometer. Ketting helemaal naar links en 28-36-combinatie in gebruik. Tegelijk blijven zitten en toch zoveel mogelijk naar voren leunen om mijn voorwiel niet op te trekken en de grip op het achterwiel niet te verliezen. Lijn kiezen waarbij het risico op doorslippen minimaal is en most of all: Gekko-mode inschakelen: met je fietsbanden als zuignappen aan de ondergrond plakken en zo behoedzaam naar boven kruipen. Het is lastig, het doet pijn, ‘but I love it’! Voor zulke uitdagingen is Bibi immers altijd te vinden. Eerst zitten we nog onder het gebladerte, maar eens tussen het gras gaapt de diepte van het dal en presenteert het landschap zich onder de heerlijke Spaanse ‘Sol’ als een fris-groene postkaart. Foto-time!!

We zijn opnieuw in Spanje en meer bepaald in Baskenland. Net voor de eerste bevoorrading staat de Guarda Civil met kogelvrije vest en mitrailleur in aanslag op de hoek van een straat? Geen idee wat er aan de hand is, maar mijn Catalaanse vrienden vertellen me dat deze grensstreek de uitvalsbasis was van de vroegere ETA. Snel wegwezen, zou ik zeggen.
Modder hadden we vandaag nog niet gehad, maar daar komt nu verandering in. Riviertjes, watervalletjes, gladde, groene, natte stenen, blinkende boomwortels en groene varens en dat alles in een dalend stuk van het parcours. Elk moment verwacht ik dat mijn voorwiel wegschuift, maar wonder boven wonder hebben we toch grip op deze ondergrond. Af en toe van de fiets en wat klauterwerk tussen de rotsen of omgevallen bomen. Het lijkt wel alsof we in de jungle zitten.
Het vervolg van de etappe is een onophoudelijke aaneenschakeling van klimmen en dalen en mede door de warmte werkt dit slopend. Maar ik ben super blij dat vandaag de zon schijnt, zoals ze eigenlijk de hele week van de partij had moeten zijn.
Ook de afdalingen zijn een variatie van snelle brede wegen en technische, hobbelige stenenvelden. Op een van die stenen trails ga ik net iets te traag over een obstakel, schuift mijn voorwiel weg en lig ik pardoes op mijn linkerzij. Door de lage snelheid valt de schade gelukkig mee: een beetje vernis van mijn linkerscheenbeen en straks vermoedelijk een blauwe plek. Mijn Spaanse teammaten wachten me op en vragen bezorgd naar mijn toestand. ‘Todo Bien’ en ju met de geit.
Bij kilometer 61 bevindt zich de tweede en laatste bevoorrading en stopt de timing van de etappe. Iedereen feliciteert iedereen met zijn prestatie, maar we mogen niet vergeten dat de laaste 32 kilometer alles behalve een weggevertje zullen zijn. We nemen toch ruimschoots de tijd om wat te eten en te drinken en dan zetten Tom, Jordi, Robert en ikzelf de laatste kilometers in richting de grote zee. Niet veel later ontdekken we in de verte water en Hendaya, de Franse zijde van Hondarribia. Met nog enkele kilometers over een pas aangelegde, prachtige passerel langs het water trekken we onze remmen dicht aan de veerboot naar Hondarribia. Hier mogen we dan bijna drie kwartier wachten om over gezet te worden om dan uiteindelijk aan de kust te kunnen finishen op Spaans grondgebied.

Deze Transpyr zit er na 7 lange dagen op. Het was een schitterende belevenis met een onwaarschijnlijk mooi parcours. Het uitvallen van teammaatje Kroki was een domper op de feestvreugde, maar met mijn nieuwe makkers Robert en Jordi hebben we toch nog een reuze week op de bike beleefd. Ik leerde enkele Catalaanse woorden ‘dretta’ en ‘scerra’, rechts en links en zal zeker het mooie landschap en de fantastische trail herinneren evenals een erg professionele organisatie. Het eten en de hotelaccomodatie waren dik in orde en de briefings kort en to-the-point. Het weer zat niet altijd mee, maar dit werd door het Transpyr-Orga-Team met veel plichtsbesef en verantwoordelijkheidszin aangepakt. Enige minpuntjes: Te weinig hoge-drukreinigers bij de bike-wash resulteerde in eindeloos lang wachten. De veerboot op de laatste dag snoepte evenzeer een flinke hap uit onze vrije tijd.
Vanavond willen we nog enkele typische streekproducten proeven zoals ‘Anchoa’ en ‘Tomates’, ansjovis en een gigantische tomatenvarieteit. Verder nog Txuledon (uitgesproken Tsjoeledon), een bascische vleesspecialiteit. Met nog een hoorntje Helados gaan we de nacht in en op zondag weer huiswaarts.

Aan alle supporters een welgemeende Muchas Gracias voor het volgen en de steun. Tot op een van onze volgende avonturen.

Adios Espania, adios Transpyr !

Pepe


Foto album

Transpyr 2014

 • Transpyr 2014

  Welkom in Roses
  Welcome in Roses
 • Transpyr 2014

  Overal oude kastelen, zoals Castello d'Empuries
  Old castles everywhere, like Castello d'Empuries
 • Transpyr 2014

  Pepe bij het infobord van de toeristische dienst
  Pepe with the info panel of the castle
 • Transpyr 2014

  Crepe Nutella XXL voor Kroki
  Crepe Nutella XXL for Kroki
 • Transpyr 2014

  Wijsheid nr1 van Brilsmurf: eet meer ijskreem. We volgen dan ook deze gouden tip.
  Rule nr 1 of smart smurf: eat more icecream. Good idea !
 • Transpyr 2014

  Even losrijden tussen de zonnebloemen. Waar zijn hier die bergen?
  Spinning the legs between the sunflowers. But where are the mountains?
 • Transpyr 2014

  Hypermodern irrigiatiesysteem met betonnen kanaaltjes.
  Modern irrigiation system with concrete canals
 • Transpyr 2014

  Kroki begeleid de steak naar het bord.
  Kroki leads the steak to his plate.
 • Transpyr 2014

  We mogen meedoen! Met startnr 99!
  We are signed up! WIth startnr 99!
 • Transpyr 2014

  Even uitblazen met de Transpyr sportzakken voor de citadel van Roses
  Taking a break from carrying the Transpyr sportbags in front of the citadel of Roses
 • Transpyr 2014

  We denken dat we er klaar voor zijn
  We think we are ready
 • Transpyr 2014

  Kroki en Pepe klaar voor de tocht van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan.
  Kroki and Pepe ready for the ride from the Mediterranian See to the Atlantic Ocean.
 • Transpyr 2014

  Etappe 1 vertrekt vanuit Roses en de eerste 30km gaan over goed bollende gravelwegen.
  Stage 1 starts in Roses and the first 30km are on good rolling gravel roads.
 • Transpyr 2014

  Na de eerste bevoorrading krijgen we de eerste singletrail.
  After the first waterpoint, we get the first singletrail.
 • Transpyr 2014

  Strobalen en pittoreske dorpjes vormen het decor hier in Catalonie.
  Rolls of hay and cute little villages form the backdrop here in Catalonia.
 • Transpyr 2014

  De 2600 hoogtemeters zitten verstopt in steeds opnieuw opduikende, korte beklimmingen.
  The 2600 meters of accumulated climbing are hidden in the always returning short climbs.
 • Transpyr 2014

  We verplichten onszelf om bij elke bevoorrading onze Performance-bidons helemaal aan te vullen.
  We force ourselves to fill up our Performance-bottles at every waterpoint.
 • Transpyr 2014

  Op sommige secties is het veiliger om niet te rijden.
  On certain sections it is safer not to ride.
 • Transpyr 2014

  Een oude Romeinse brug in the middle of nowhere.
  An acient Roman bridge in the middle of nowhere.
 • Transpyr 2014

  Tussen kilometer 60 en 90 zitten enkele verdomd steile stroken.
  Between kilometer 60 and 90 we encounter some damn steep sections.
 • Transpyr 2014

  Het parcours van deze eerste etappe is in ieder geval gevarieerd.
  The route of this first stage is definetely very divers.
 • Transpyr 2014

  Het rommelde al een uur daarboven maar bij kilometer 103 begint het dan echt te regenen en later te gieten.
  The sound of a thunderstorm was already hearable for one hour but at kilometer 103, it starts to rain and even poring.
 • Transpyr 2014

  Na 120km finishen we zeiknat en quasi onderkoeld in Camprodon.
  After 120km we arrive soaking wet and almost suffering from hypothermiad in the town of Camprodon.
 • Transpyr 2014

  Een bordje pasta en een cafe con leche hebben we nu echt wel verdiend.
  We certainly deserved a plate of pasta and a cafe con leche after this ride.
 • Transpyr 2014

  Start van de 2de etappe onder een koud zomerzonnetje
  Start of the 2nd stage under a cold summer sun
 • Transpyr 2014

  De eerste klim is direkt een supersteile
  The first climb is a super steep one
 • Transpyr 2014

  Mooie landschappen vandaag
  Nice landscapes today
 • Transpyr 2014

  In de 2de klim zit een lange wandelpassage
  In the 2nd climb there is a long walking section
 • Transpyr 2014

  Een small modderig paadje kronkelt de berg op
  A small muddy path winds up the mountain
 • Transpyr 2014

  De modder is van het kleverige type
  The mud is of the sticky type
 • Transpyr 2014

  Jordi en Robert, Pepe's metgezellen
  Jordi and Robert, Pepe's companions
 • Transpyr 2014

  Alles in orde bij de 2de bevoorrading in La Molina
  Everything ok at the 2nd supply station in La Molina
 • Transpyr 2014

  In de vallei gaat het steeds op en af
  In the valley it goes continuously up and down
 • Transpyr 2014

  De laatste kilometers op weg naar La Seu d'Urgell
  The last kilometers before La Seu d'Urgell
 • Transpyr 2014

  Pepe aan de finish in La Seu d'Urgell na 8,5u
  Pepe at the finish in La Seu d'Urgell after 8,5h
 • Transpyr 2014

  Start van etappe 3 bij een aangename 15 graden
  Start of staege 3 with a pleasant 15 degrees
 • Transpyr 2014

  Paolo, Fabrice en Marco, Pepe's nieuw team
  Paolo, Fabrice en Marco, Pepe's new team
 • Transpyr 2014

  Door typische smalle straatjes
  through typical narrow streets
 • Transpyr 2014

  Op de eerste lange klim
  On the first long climb
 • Transpyr 2014

  Veel supporters vandaag
  Many supporters today
 • Transpyr 2014

  Donkere wolken trekken zich samen boven de pyreneeen
  Dark clouds gathering above the Pyrenees
 • Transpyr 2014

  Bijna boven op de top van de eerste klim
  Almost at the top of the first climb
 • Transpyr 2014

  Pasta party aan de 2de bevoorrading
  Pasta party at the 2nd supply station
 • Transpyr 2014

  Een typisch dorpje langs het parkoers
  A typical village along the course
 • Transpyr 2014

  Pepe met nieuwe compagnons aan de finish
  Pepe with new companions at the finish
 • Transpyr 2014

  De finish van etappe 3 tussen de rivier en het historische centrum van El Pont de Suert
  The finish of stage3 between the river and the historical center of El Pont de Suert
 • Transpyr 2014

  Etappe 4 start met een stevige klim
  Stage 4 starts with a big climb
 • Transpyr 2014

  Al van bij het begin spectaculaire rotsformaties
  Already from the start spectacular rock formations
 • Transpyr 2014

  Fotograaf in beeld op weg naar de eerste top
  Photographer on his way to the first top
 • Transpyr 2014

  De beloning: spectaculaire uitzichten
  The reward: spectacular views
 • Transpyr 2014

  Even poseren
  Posing moment
 • Transpyr 2014

  Een recuperatiestuk op asfalt
  A recuperation section on asphalt
 • Transpyr 2014

  De 2de klim van de dag is nog spectaculairder
  The 2nd climb is even more spectacular
 • Transpyr 2014

  Het publiek is meer geinteresseerd in de camera dan de rijders
  The public is more interested in the camera than the riders
 • Transpyr 2014

  Na lang zwoegen is de top van Pena Montana eindelijk bereikt
  After ard work the climb to the top of Pena Montana is done
 • Transpyr 2014

  De 15km lange singletrail kan beginnen
  The 15km long singletrail can start
 • Transpyr 2014

  Niet super-technisch en met veel flow
  Not super technical and with a lot of flow
 • Transpyr 2014

  Ainsa komt in zicht
  Ainsa comes into view
 • Transpyr 2014

  FInish in het hstorisch centrum van Ainsa
  Finish in thehistorical center of Ainsa
 • Transpyr 2014

  Goeiemorgen Ainsa
  Goodmorning Ainsa
 • Transpyr 2014

  Transpyr maakt zich op voor etappe 5
  Transpyr is getting ready for stage 5
 • Transpyr 2014

  Wegblokkade van de Spaanse schapenbond
  Road block of the Spanish sheep union
 • Transpyr 2014

  Even natte voeten halen
  Getting wet feet
 • Transpyr 2014

  Hogerop hangt er nog mist in de bergen
  Higher up there is still mist in the mountains
 • Transpyr 2014

  De regenval van vannacht heeft zijn sporen nagelaten
  The rain of last night left its mark
 • Transpyr 2014

  Veel modder dus
  A lot of mud
 • Transpyr 2014

  Het landschap verandert steeds weer
  The landscape in continuously changing
 • Transpyr 2014

  Vandaag weer spectaculaire vergezichten
  Today again spectacular views
 • Transpyr 2014

  En schitterende singletrails
  And magnificent singletrails
 • Transpyr 2014

  Liefst niet over de kant gaan
  Preferably not go over the side
 • Transpyr 2014

  Een verplicht te voet nummertje
  An obligated walking section
 • Transpyr 2014

  Iemand een bordje pasta?
  A plate of pasta, anyone?
 • Transpyr 2014

  Start van etappe 6 op het binnenplein van het fort van Jaca
  STart of stage 6 inside the fort of Jaca
 • Transpyr 2014

  Een beetje mistig vanmrorgen
  A little bit misty this morning
 • Transpyr 2014

  Pepe heeft er zin in
  Pepe still has a good mood
 • Transpyr 2014

  Puenta de la Reine over de Rio Aragon
  Puenta de la Reine across the Rio Aragon
 • Transpyr 2014

  Een lang asfaltstuk als alternatief voor het onberijdbare deel van de etappe
  A long asphalt section as a replacement for the unrideable part of the stage
 • Transpyr 2014

  Nog steeds prachtige vergezichten
  Still magnificent views
 • Transpyr 2014

  Als de nood hoog is, ...
  When the need is high...
 • Transpyr 2014

  Sommige singletrails zijn door de regen onberijdbaar geworden
  Some singletrails have become unrideable due to the rain
 • Transpyr 2014

  Af en toe komt de zon erdoor
  Once in a while there is a shy bit of sun
 • Transpyr 2014

  Zompig
  Swampy
 • Transpyr 2014

  Nog zompiger
  More swampy
 • Transpyr 2014

  Finish in Burguette na 138 km
  Finish in Burguette after 138 km
 • Transpyr 2014

  Etappe 7 begint met leuke singletrails
  Stage 7 starts with some nice singletrails
 • Transpyr 2014

  Maar ook steile hellingen
  But also steep climbs
 • Transpyr 2014

  Steil dus !
  As said: Steep !
 • Transpyr 2014

  Pepe gaat nog altjd vlot de berg omhoog
  Pepe is still climbing easily
 • Transpyr 2014

  Flowy singletrack wordt afgewisseld met...
  Flowy singletrack is mixed with ...
 • Transpyr 2014

  technische singletrails
  technical singletrails
 • Transpyr 2014

  En lastige rivierdoorsteken
  And diffcult river crossings
 • Transpyr 2014

  Ook weer veel modder
  Again a lot of mud
 • Transpyr 2014

  De editie van vorig jaar heeft ook slachtoffers geeist
  Last years edition hhad some casualties
 • Transpyr 2014

  De oceaan komt langzaam korterbij
  The oceaan is slowly getting closer
 • Transpyr 2014

  Alvast een pre-finish ijskreem terwijl er op de ferry gewacht wordt
  A pre-finish ice-cream while waiting for the ferry
 • Transpyr 2014

  Nog even met de ferry de haven oversteken
  Just crossing the harbour with the ferry
 • Transpyr 2014

  Finish van de Transpyr 2014 in Hondarribia
  Finish of the Transpyr 2014 in Hondarribia

4 thoughts on “Hoy llegamos al mar !

 1. Proficiat met je dagelijkse verslagen en foto’s.
  Deze kan weer aan je lijstje toegevoegd worden Peter.
  En voor Kroki een snel herstel zodat Reevax terug verenigd is om de volgende uitdagingen aan te gaan.
  Tot binnenkort.

  Groetjes,

  Pascal

 2. Met veel nostalgie denk ik terug aan de Coast to Coast van 2000, mijn eerste meerdaagse en waar ik de Kroki voor het eerst heb ontmoet. In jullie verslagen kom ik veel bekende plaatsnamen tegen. De Pyreneeën blijven een prachtig maar ondergewaardeerd bikeparadijs.
  Bedankt voor de mooie verslagjes en nog een goed herstel voor Kroki en nog veel mooie uitslagen voor Pepe.

  Tot op onze TT op 7 september

  Nico

 3. Pepe! It has been a pleasure to ride this stage race with you. Jordi and me wouldn’t have been finished as top80 without your help and your tips during every single stage from that muddy singletrack up in La Molina to the finish line in Hondarribia. It was a pitty not to share also a Txuletón with you both!
  Thanks also for all the photos you’ve taken during these days!!!
  Hope to meet again in any stage race anywhere in the world!

 4. Hi,
  Ik heb je verslag gelezen en het is zo mooi geschreven dat ik vasteberaden ben om mee te doen. Het ziet er prachtig uit. Als je de tijd hebt zou ik je een aantal vragen willen stellen. Is het slapen in grote zalen waar alle deelnemers samen slapen? Moet je dit als koppel rijden of kan het ook individueel of in grotere groep?

  Alvast bedankt

  Wouter