Gaas gegeven en licht niet uit gegaan

De marathon in Sankt Ingbert, een klein stadje in de buurt van Saarbrücken, stond al jaren met stip op onze agenda dankzij een leuk, afwisselend parkoers door de bossen over zanderige singletrails met een hoog fun-gehalte. Tot 2 jaar geleden beslist werd om de langste afstand van 100 km terug te brengen naar goed 70 km, omwille van een gebrek aan interesse voor de langste afstand. Geen idee waarom, maar in het verleden stonden hier meestal slechts een 50-tal bikers aan de start van deze MTB speeltuin. Niet dat er vorig jaar meer volk aan de start stond, dus aan de afstand lag het niet. 70 km telt niet echt meer als marathonafstand en dus gaven we vorig jaar forfait, maar dit jaar werd het lange parkoers terug wat uitgebreid naar 82 km in het kader van het Duits Kampioenschap marathon en leek het ons de moeite om nog eens in de Betzenwald speeltuin gaan te spelen.

Bovendien heb ik nog wat stevige trainingskilometers nodig na 6 weken verplichte rust, na een “foutje” in Zuid-Afrika door met de griep verder te rijden. Na 6 weken zomerslaap voel ik me terug gerecupereerd, maar met slechts 2 trainingen vorige weekend en 2 ritjes op en af naar het werk is er toch een klein vraagteken of de conditie zal volstaan voor de Swiss Epic van volgende week. En daar moet deze marathon duidelijkheid in brengen.
Met zijn zessen, supporters Monique en Michel (kortweg “de Chelle”) komen ons ter plaatse aanmoedigen, hebben we een appartementje vlakbij de voetgangerszone van Sankt Ingbert. Bovendien speelt de Duitse Frank Deboosere (of hebben ze daar ook een Sabine Haagedoren?) mee en belooft prachtig nazomerweer. De conclusies van het zaterdagse verkenningsrondje zijn al snel gemaakt: het parkoers ligt er kurkdroog en quasi perfect bij, maar de korte, steile hellingen zijn nog altijd even pijnlijk als 2 jaar geleden.

foto7

Met 160 staan ze aan de start in het mistige Betzental op zondagmorgen, de heren die zullen strijden voor de Duitse Kampioenstitel. En om te vermijden dat wij de pret voor de profs verknallen, krijgen de hobby-rijders en buitenlandse licentie-rijders 5 minuten stop-and-not-go. En dus staan Pepe en ik op de eerste startrij van een goed 50-koppig startveld om 5 minuten na de vlaggenjagers van start te gaan. Die koppositie kunnen we net geteld 3 volle seconden vasthouden, dan komt zowat de helft van het startveld om mijn oren gevlogen. Het plan om rustig van start te gaan wordt in de startklim al opgeborgen – ah ja, ik moest nog trainen – en plan B wordt bovengehaald: gaas geven en kijken waar het licht uitgaat.

Op de eerste lange singletrail klim gaat het eigenlijk te snel, en dus zitten de beentjes vol melkzuur, de longen vol hijgen, en mijn hart in mijn keel als de eerste afdaling begint. De cross-country afdaling is doorspekt met bom-kraters uit minder leuke tijden en voor deze editie werden ook nog wat jumps, en drops geintegreerd, kwestie van je attentie op het parkoers te houden. We passeren een eerste keer terug aan de start/finish en na aanmoedigingen van Sieg en Hettie zijn we voorgoed vertrokken voor de lange lus. Nadat Sieg en Hettie gerustgesteld zijn dat we de eerste kilometers overleefd hebben, maken zij zich klaar om te starten in de dames-hobby-klasse, ook weer 5 minuten na de dames-vlaggenjaagsters.

De steile hellingen zorgen ervoor dat de kuiten en quadricepsen gegeseld worden ondanks dat het kleinste verzet geregeld aan bod komt. De met wortels bezaaide afdalingen zijn snel, zoals ik ze graag heb en ik geniet er dan ook ten volle van. Ondertussen heb ik een gelijkmatig tempo gevonden, en krijg ik 2 zielsgenoten in het vizier. Ervan wegrijden lukt echter niet, zij zijn net iets sterker bergop, in de afdaling kom ik dan meestal weer aansluiten. Het middelste gedeelte van de ronde is ietwat kuitvriendelijker, maar niet minder slopend. De hellingen zijn meestal wat minder steil, daartegenover staat dat het tempo duidelijk de hoogte ingaat. Na een 30-tal kilometer duikt de Chelle op in het bos met een versgetapte performance van het vat. Ik verlos hem graag van het kleinood in ruil voor een afgesabberd exemplaar.

foto9

Ondertussen heeft de zon de nevel van vanmorgen helemaal weggebrand en staat nog eens in volle glorie aan de hemel zoals we dat de afgelopen weken niet meer gezien hebben. Het laatste grote obstakel gaat van helemaal in het dal naar de top van de Kahlenberg. Bijna uitsluitend asfalt, maar wel 20% steil. Hier geven mijn zielsgenoten een indruk van slapte, het moment dus om een tandje bij te steken en te versnellen. Zij doen echter geen van beide veel moeite en dus is er ook niet veel leuks aan, want binnen de kortste keren zie ik niemand meer achter mij. Gaas gegeven en licht uitgegaan zeker?

De eerste ronde zit er na 2u15 op, en na een passage door de feesttent mogen we deel 1 nog eens doen, met een korte afsteker in het begin: die eerste lange zware klim hoeven we niedeze keer niet te doen. In die 2de ronde zie ik zo goed als niemand meer. Enkel in het begin komt de leidster bij de dames me voorbij aan toertocht tempo, zij is blijkbaar met 2 vingers in de neus op weg naar haar kampioenentrui. Ik probeer mijn tempo te houden, maar het klimmen gaat toch wat moeizamer dan de eerste keer en een tandje kleiner is hier en daar toch aan de orde.
De toeschouwers die op de vele spectaculaire punten stonden tijdens de eerste doortocht, zijn het allen afgebold, gelukkig staat onze supporters crew nog langs de kant, met een verse bidon (merci Monique!) en de boodschap om op de volgende helling schoon te lachen. Chelle-fotograaf heeft zich in de kant gezet, maar van dat schoon lachen komt bij mij op een 20% steile helling bezaaid met wortels en zure benen niet veel meer in huis.

foto13

In het laatste gedeelte kom ik eindelijk nog eens wat volk tegen op het parkoers, maar dan vooral van de middelste afstand. Nog een laatste keer rond en door de bomkraters vooraleer ik na 4u15 aan de finish ben. Ik heb de hele wedstrijd een redelijk constant hoog tempo kunnen rijde: gaas gegeven en licht niet uit gegaan. Een wederoptreden waarmee ik dan ook tevreden ben. Geweten gerustgesteld met het oog op de Swiss Epic van volgende week. Pepe slaagt er in om als 6de algemeen en 3de in zijn categorie te finishen, maar even later is hij al een plaatsje opgeschoven en in de finale uitslag ’s avonds blijkt hij zelfs zijn categorie gewonnen te hebben en 4de algemeen te zijn. Verkeerde uitslagen is eigenlijk on-Duits, maar vandaag is toevallig wel de Duitse bond ter plekke…

Hettie wist ondanks krampen in de laatste 5 kilometers de hoofdtrofee in de dames-hobby-klasse mee naar huis te nemen. Enige domper op de vreugde dit weekend is de mechanische problemen bij Sieg. Nadat zaterdag de ketting tussen cassette en spaken gevallen was, had ik de derailleur nog wat extra bijgeregeld zodat het zeker niet opnieuw zou gebeuren. Blijkbaar heeft dat niet geholpen want al na goed 12 km stak de ketting geblokkeerd tussen cassette en spaken dat ze er niet meer tussenuit te krijgen was. Enkele kilometers voetenwerk later was er toch iemand bereid om te helpen, maar bij de eerstvolgende steile helling stak de weerbarstige ketting weer vast. Met de vele steile hellingen zat er dus niet veel anders op dan de strijd vroegtijdig te staken. Ondergetekende mekanieker voelt zich schuldig, want zoiets zou niet mogen gebeuren, zeker niet nadat ik haar fietske afgelopen week nog eens helemaal nagekeken had :-( Wat er precies aan de hand was, is nog altijd een raadsel, want aan de finish werkte alles weer zoals het hoort.

Kroki


82km Hobby Senioren2
1 Peter Paelinck 03:38:34.9

volledige uitslag

82 km Hobby Senioren 1
1 Bojan Bohorc 03:34:33.8
11 Steven Pauwels 04:14:40.8

volledige uitslag

82 km Hobby Seniorinnen
1 Heidi Buttiens 04:31:02.6
DNF Siegrid Van Bever

volledige uitslag


Foto album

Bank1Saar Marathon 2014

 • Bank1Saar Marathon 2014

  Door de verkeersvrije zone van het kleine stadje Sankt Ingbert
  Through the traffic-free zone of the little town of Sankt Ingbert
 • Bank1Saar Marathon 2014

  De eerste lange klim is meteen een lastige
  The first long climb is immediately a tough one
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Sieg bijna boven op de eerste klim
  Sieg almost at the top of the first climb
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Had ik al gezegd dat de eerste klim een lastige is?
  Did I already tell that the first climb is a tough one ?
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Door en langs bomkraters in de afdaling
  Along and through bomb craters in the downhill
 • Bank1Saar Marathon 2014

  De organisatie heeft ook wat artificiele jumps en drops voorzien
  The organisation also made some artificial jumps and drops
 • Bank1Saar Marathon 2014

  De meeste klimmen zijn steil
  Most of the climbs are steep
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Tijd voor een pauze met huisgemaakte pruimentaart
  Time for a break with home made plum cake
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Terug naar de trails
  Back to the trails
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Pepe amuseert zich kostelijk
  Pepe is having fun in the sun
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Ook Sieg vind de vele singletrails tof
  Also Sieg likes the many singletrails
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Waar zijn we nu weer juist?
  Where the hell are we ?
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Hettie op een van de technische afdalingen: de DB-trail langs de spoorweg
  Hettie on one of the more technical downhills: the DB-trail along the railway
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Kroki op het steilste stuk van de DB-trail
  Kroki on the steepest part of the DB-trail
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Monique en Michel gaan binnendoor en vermijden zo de technische afdaling
  Monique and Michel take a shortcut to avoid the technical singletrail
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Uitzicht vanop de Kahlenberg
  View from the Kahlenberg
 • Bank1Saar Marathon 2014

  De fietskes zijn klaar voor de strijd
  The bikes are ready for the battle
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Chelle is al voor dag en dauw op weg naar de bakker
  Chelle on his way to the bakery early in the morning
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Nu is de toog nog vol..
  Now the counter is still full...
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Een mistige morgen kondigt een mooie dag aan
  A misty morning announces a nice day
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Pepe en Kroki klaar voor de start
  Pepe and Kroki ready for the start
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Kroki op de Totenkopf-afdaling
  Kroki on the Totenkopf-downhill
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Pepe probeert enkele concurrenten af te schudden
  Pepe tries to get rid of his competitors
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Merci Monique voor het verse drinkbuske
  Thanks Monique for the fresh drinking bottle
  Photo courtesy of Horst Seidner
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Hettie rijdt een strak tempo bergop
  Hettie keeps a high pace in the climbs
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Bye bye drinkbus !
  Bye bye drinking bottle !
  Photo courtesy of Horst Seidner
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Dan maar plan B en even verder Pepe opwachten
  Over to plan B and wait for Pepe a few kilometers further
 • Bank1Saar Marathon 2014

  De laatste afdaling voor Kroki
  The last downhill for Kroki
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Kroki aan de finish in 4u15.
  Kroki at the finish in 4h15
  Photo courtesy of Horst Seidner
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Even later is ook Hettie daar
  Not much later also Hettie arrives
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Lekkere saucissen !
  Excellent sausages !
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Hettie gaat met de hoogste bloemen lopen
  Hettie takes the highest flowers back home
 • Bank1Saar Marathon 2014

  Een wijze smurf zegt dat dat een ijsje verdient
  A wise smurf says that this deserves an icecream!
 • Bank1Saar Marathon 2014

  We zijn er nog altijd niet wie het onnozelste gezicht trekt...
  We still haven't decided who has the most stupid face ...