Bodybuilding voor de wijsvinger

Met zijn 74 kilometer en 3333 hoogtemeter staat de voorlaatste etappe van deze Swiss Epic geboekt als de zwaarste van allemaal. Reken daar nog bij dat we intussen reeds meer dan 20 uren in het zadel zaten, en je kan al bedenken dat we vanmorgen met het nodige respect voor de rit aan de start in Graechen staan. Graechen heeft meer iets van een Oostenrijks dorpje: gemoedelijker en minder mondain dan Verbier en Leukerbad. Onder luid applaus van enkele vroeg uit de veren dorpsbewoners schieten ze ons vanmorgen de bergen in. Grappig detail: Chef-organisator Joko Vogel heeft zijn project zo goed onder controle dat hij het zich kan permitteren om vandaag zelf zijn fietsuitrusting aan te trekken en de rit mee te rijden. We zijn benieuwd of hij de hele rit zal uitzingen?

De briefing hebben we gisteren-avond helaas gemist door de vele werkzaamheden buiten de wedstrijd: hotel zoeken, iets eten, onze sporttassen terugvinden, douchen, reportage schrijven, foto’s selecteren bijwerken en van teksten voorzien, nieuwsbrief maken en uiteindelijk alles uploaden. Collega-renners weten ons bij het avondeten te vertellen dat er mogelijk wat regen zou kunnen vallen maar het zou zich beperken tot enkele druppels.
Starten doen we met een kort klimmetje, net genoeg om de ochtendkou uit onze benen te fietsen. Dan volgt al onmiddellijk de eerste highlight van de dag: de trail die we gisteren in ca. 1,5u naar boven hebben gekropen, stuiven we nu in blitztempo naar beneden. Nu ja, blitztempo: het is een technische trail met stenen, wortels en ontelbaar veel bochten dus het komt vooral op correct sturen aan en de juiste lijnen kiezen en niet als een idioot naar beneden ‘baschen’. Dezelfde trail in de omgekeerde richting rijden heeft wel iets en is zeker een mooie keuze van de organisatie. By the way, nog even iets over de professionaliteit van deze Zwitsers: De rit van gisteren bleek uiteindelijk 7 kilometer langer dan in het roadbook en op de briefing aangekondigd. Awel, gisterenavond kreeg elke deelnemer persoonlijk een sms met de melding ‘Dear Peter. Due to change of the race course, the total distance was 7 km longer than announced. We apologize for that.’ Toch proper van het orga-team. Zwitserse precisie, zeker ?!

De superleuke, maar fysiek zware singletrail-afdaling werkt zich vooral uit op de handen, de boven- en onderarmen en onze wijsvingers die VIA DE REMHENDELS constant onze snelheid onder controle moeten houden. Een gesynchroniseerd balanceren van je hele lichaam en allerminst een gelegenheid tot recuperatie, ook al is het bergaf.

Tussendoor moet me toch iets van het hart: we zijn nu al dagen in Wallis en elke dag hoor ik hier vliegtuigen door het luchtruim bulderen. Of het verkeersvliegtuigen of straaljagers zijn, weet ik niet maar wat me enorm intrigeert is dat ik de hele week nog gen enkele vlieger heb gezien. Toppunt van ‘stealth’, zeker ?

De laatste kilometertjes singletrail voor we in de vallei aankomen lopen langs weiden en muurtjes en precies langs zo’n muurtje loopt het voor mijn voorligger pijnlijk af. Uit een van deze uit platte leistenen opgebouwde muurtjes steekt op borsthoogte een steen zowat 30cm uit. Men heeft het obstakel nog extra met wat waarschuwingslint aangegeven, maar dat had die kerel blijkbaar niet gezien. Hij raakt de steen met zijn ribbenkast en wordt links de weide in gekatapulteerd. Hij rolt van de pijn door het gras gelukkig kan zijn teammakker zich onmiddellijk om hem bekommeren. We vragen of we moeten assisteren, maar dat blijkt niet nodig. Vermoedelijk heeft de arme stakker een rib gebroken. WWe zijn nog maar eens gewaarschuwd dat we ten allen tijde extreem aandachtig moeten blijven.

Vanuit het dal beginnen we aan de langste klim van de week: 17 kilometer aan een stuk bergop. Hier moet bewust gedoseerd worden en dat doen Kroki en ik in overleg. Het gaat mijn teammakker trouwens weer goed en het tempo bergop is niet slecht. Als we dit kunnen doorzetten, dan moeten we zonder al te veel problemen de finish in Graechen halen. Gelukkig verloopt een groot gedeelte van de klim over goed bollend asfalt. ‘Saai’, hoor ik je al zeggen, maar met meer dan 3300 hoogtemeters voor de boeg is er niemand rouwig om. Aan alle mooie jodel-liedjes komt ook in de Zwitserse bergen een eind want we ruilen het asfalt voor schotter en later voor bosweg. En wat erger is: de hellingsgraad stijgt naar pijnlijke hoogten. OOns kleinste verzetje is net klein genoeg om met brandende quadricepsen en onder hoogspanning staande kuitspieren de berg te bedwingen. Als een gekko plakken we tegen de berghelling en je kijkt liefst niet te veel naar boven want dan verliest je voorwiel bodemcontact en ben je radeloos verloren. Het kost veel kracht en zweet, maar uiteindelijk bereiken we toch het hoogste punt van 2190 m.

Intussen is het lichtjes beginnen druppelen en ook de wind is aangetrokken. Hoogste tijd voor een extra jasje want de afdaling komt eraan. En jongens, wat voor een afdaling? Vijftien kilometer onophoudelijke singletrail van de bovenste plank. Uitdagend maar haalbaar en zalig om te rijden. Een probleem echter: de trail duurt zo lang en is zo steil dat we halfweg al vrezen dat onze handen en armen het niet uithouden. Mijn hele bovenlichaam doet pijn van de schokken en ik voel nog amper mijn handen. Maar er is geen alternatief, we moeten verder. Knop in het hoofd omdraaien en de pijn even aan de kant zetten, dat is de enige oplossing. Als een roller-coaster-wagentje in een pretpark slingeren we ons door het bos de diepte in… gewoon bangelijk!!

Het tweede deel van de dag bestaat uit een beklimming van opnieuw zowat 1000 hoogtemeter. Na een rustige aanloop over de weg, sturen ze ons deze keer langs de Gothard Bahn, een tandrad-spoorlijn die tot in Zermatt loopt. Het smalle paadje is soms erg moeilijk berijdbaar en we moeten geregeld van de fiets. Maar ook deze sectie van het parcours heeft weer een hoog ‘EErlebnis-gehalte’. De laatste honderden hoogtemeters vooraleer we de finale afdaling naar Graechen inzetten gaat door een donker bos. En dan bedoel ik letterlijk ‘gaat’, want er is maar een mogelijkheid om dit steile monster te bedwingen en dat is te voet.

De kerktoren van Graechen komt in zicht en met pijnlijke armen, benen en schouders maar vooral twee super gespierde wijsvingers sjeesen Kroki en ik het dorp binnen. Bij een schuchter zonnetje trakteren we onszelf op een heerlijk stukje abrikozen-cake. Varkentje 4 hebben we toch weer gewassen. Nu onze fiets en onszelf nog proper maken. Douchen en afdrogen met de keukenhanddoek, want in onze ‘Ferienwohnung’ zijn geen badhanddoeken voorzien. En dan kunnen we morgen spik en span aan de allerlaatste etappe naar Zermatt beginnen.
Matterhorn, here we come !!

Pepe


Foto album

Swiss Epic 2014

 • Swiss Epic 2014

  Goeiemorgen Wallis !
  Good morning Switserland !
 • Swiss Epic 2014

  Fietsen en bagage inladen voor de transfer naar de start
  Loading bikes and luggage for the transfer to the start
 • Swiss Epic 2014

  Welkom in Verbier, start van de Swiss Epic
  Welcome in Verbier, start of the Swiss Epic
 • Swiss Epic 2014

  Dankzij een uitgekiende strategie zijn we record tempo lange de registratie
  Thanks to a well-thought strategy we are pass registration in a record time
 • Swiss Epic 2014

  Onze bikes worden aan een strenge tehnische controle onderworpen.
  Our bikes pass a rigorous technical inspection
 • Swiss Epic 2014

  Pepe ziet het helemaal zitten
  Pepe is looking forward to it!
 • Swiss Epic 2014

  Met de briefing werd het event officieel geopend
  With the briefing the event is officially opened
 • Swiss Epic 2014

  Goeiemorgen van Team 159
  Goodmorning from Team 159
 • Swiss Epic 2014

  De bikes zijn klaar voor de proloog
  The bikes are ready for the prologue
 • Swiss Epic 2014

  In de achtervolging op de teams die voor ons gestart zijn
  Chasing the teams that started before us
 • Swiss Epic 2014

  De hoogte snijdt onze adem af, we zijn duidelijk nog niet geacclimatiseerd
  The altitude cuts off our breath, it is obvious we are not yet acclimatized
 • Swiss Epic 2014

  Een steil stuk door de wei, de kleinste vitessen worden vandaag al aangesproken
  A steep section through the grass, the granny ring makes overtime
 • Swiss Epic 2014

  De laatste kilometers klimmen we via een schitterende singletrail
  The last kilometers we climb via a singletrail with magnificent views
 • Swiss Epic 2014

  Bijna boven aan het liftstation vooraleer we de technicahse afdaling aanvatten
  Almost at the top at the ski station before we go into the technical downhill
 • Swiss Epic 2014

  Reevax aan de finish van de proloog
  Reevax at the finish of the prologue
 • Swiss Epic 2014

  Alle restaurants in Verbier zijn dicht! Dan maar picknick met gerief van de supermarkt.
  All restaurants in Verbier are closed! So we go for a picknick with stuff from the supermarket.
 • Swiss Epic 2014

  Dinsdagmorgen in Verbier...
  Tuesday morning in Verbier...
 • Swiss Epic 2014

  Concentratie bij Kroki !
  Kroki is totally concentrated !
 • Swiss Epic 2014

  Startblok 2 klaar voor etappe 2.
  Startbox 2 klaar is ready for stage 2.
 • Swiss Epic 2014

  Deelnemers van de Flow-editie nemen de skilift, wij mogen ons naar boven trappen.
  Participants of the Flow-editiion take the skilift, we have to pedal to the top.
 • Swiss Epic 2014

  Het lange lint slingert zich de berg op richting Croix de Coeur.
  A long ribbon of participants making its way to Croix de Coeur.
 • Swiss Epic 2014

  Snel lichten aanzetten voor de tunnel !
  Headlights on for the tunnel !
 • Swiss Epic 2014

  Boven aangekomen trekken we snel ons Bioracer windvestje aan voor de afdaling.
  At the top we put on our Bioracer windjacket for the descend.
 • Swiss Epic 2014

  De beklimmingen volgen elkaar gestaag op.
  The climbs keep on comming.
 • Swiss Epic 2014

  Het panorama is indrukwekkend.
  The vieuw is amazing !
 • Swiss Epic 2014

  Op het fietspad in het dal van de Rhone krijgen we enkele wagonnetjes mee.
  On the bike-path along the Rhone our train is getting longer.
 • Swiss Epic 2014

  Bevoorrading 2 op kilometer 60.
  Feeding station 2 at kilometer 60.
 • Swiss Epic 2014

  Christoph Meurice, hoofdredacteur van HET Belgische mountainbike magazine.
  Christoph Meurice, chief editor of THE Belgian mountainbike magazine.
 • Swiss Epic 2014

  De hellingen van de Rhone-vallei zijn bezaaid met wijnstokken.
  The slopes of the Rhone-valley are full of wine-grapes.
 • Swiss Epic 2014

  Soms heb je geen idee waar de weg naartoe loopt.
  Sometimes you have no idea where the road leads to.
 • Swiss Epic 2014

  De foto geeft amper aan hoe steil het is, het gezicht des te meer...
  The picture hardly shows the steepness, the face speaks for itself...
 • Swiss Epic 2014

  Kilometers lange trail langs waterkanaaltjes of Suonen.
  Kilometers long trails along the irrigation canals called Suonen.
 • Swiss Epic 2014

  Soms is het even smal maken en buik intrekken.
  Sometimes it gets very narrow.
 • Swiss Epic 2014

  Magnifieke trails maar oh zo lastig.
  Great trails but very hard climbing.
 • Swiss Epic 2014

  Laatste bevoorrading van etappe 2 op kilometer 85.
  Last feeding station of stage 2 at kilometer 85.
 • Swiss Epic 2014

  Even verpozen op een iets beter bollende sectie.
  Some time for recuperation on a slightly easier section.
 • Swiss Epic 2014

  Ruw maar prachtig decor.
  Rough but stunning scenery.
 • Swiss Epic 2014

  De wandelaars vuren ons stevig aan.
  We get sheered on by the hikers.
 • Swiss Epic 2014

  Steil, steiler, steilst.
  Steep, steeper, steepest.
 • Swiss Epic 2014

  De 3000 hoogtemeters eisen hun tol.
  The 3000 meters of climbing are a hard nut to crack.
 • Swiss Epic 2014

  De imposante bergen zorgen voor postkaart-uitzichten.
  The impressive mountains are like on a postcard.
 • Swiss Epic 2014

  Hier heeft er eentje wat steenrotzooi gemaakt.
  A mess of rocks.
 • Swiss Epic 2014

  Leukerbad, here we come !
  Leukerbad, here we come !
 • Swiss Epic 2014

  Reevax heeft etappe 2 van deze Swiss Epic volbracht.
  Reevax at the finish of stage 2 of this Swiss Epic.
 • Swiss Epic 2014

  Bart en Raf, twee andere Belgen zijn sterk bezig maar kenden vandaag wat tegenslag. Kop op en op naar de volgende rit, gasten !!
  Bart and Raf, two other Belgians, are strong but had some bad luck today. Come on guys, go for the next stage !!
 • Swiss Epic 2014

  Minder dan 10min tot de start van etappe 2
  Less thean 10min to the start of stage2
 • Swiss Epic 2014

  Op weg naar de muur van Leukerbad
  On our way to the wall of Leukerbad
 • Swiss Epic 2014

  Via weide wegen en wandelpaden komen we langzaam hoger
  Via grass roads and hiking trails we climb higher
 • Swiss Epic 2014

  Jaja Kroki, daar links moete n we omhoog
  Yes Kroki, there on the left is the way up
 • Swiss Epic 2014

  Best geen stuurfoutjes maken
  Rather not make a steering mistake
 • Swiss Epic 2014

  Verplicht voetenwerk
  Obligated feet work
 • Swiss Epic 2014

  Wandelpad met schitterend uitzicht
  Hiking trail with magnificent view
 • Swiss Epic 2014

  Even de vallei oversteken via de Butan hangbrug, versierd met boedhistische vlaggen
  Crossing the valley over the Butan hanging bridge, decorated with Boedhistic flags
 • Swiss Epic 2014

  De 1500 hm klim vanuit de Rhone vallei is begonnen
  The 1500 altitude meters climb out of the rRhone valley has started
 • Swiss Epic 2014

  De klim passeert enkele typsche kleine bergdorpjes
  The climb passes through some authentic little villages
 • Swiss Epic 2014

  De uitzichten zijn niet slecht
  The views are not that bad
 • Swiss Epic 2014

  Op weg naar de pas
  On our way to the pass
 • Swiss Epic 2014

  Steile stukken, te steil voor Kroki's vermoeide benen
  Steep sections, too steep for Kroki's tired legs
 • Swiss Epic 2014

  4 km singletrail klim naar de pas
  4 km singletrail climb to the pass
 • Swiss Epic 2014

  Uitzicht over de Rhone vallei vanop 2200 m, nu enkel nog bergaf naar de finish
  VIew over the Rhone valley at 2200m, now it's downhill only to the finish
 • Swiss Epic 2014

  Dag 4 van deze Swiss Epic met start in Leukerbad.
  Day 4 of this Swiss Epic with start in Leukerbad.
 • Swiss Epic 2014

  Selfie van de fotograaf.
  Selfie of the photographer.
 • Swiss Epic 2014

  Als men een trail in de buurt heeft wordt het asfalt vermeden.
  If a trail is available, we don't use the asphalt.
 • Swiss Epic 2014

  Bij het begin van de etappe zijn de klimmen nog makkelijk.
  In the beginning of the stage, the climbs are easy.
 • Swiss Epic 2014

  Vanmorgen zijn we aan de overkant van de Rhone-vallei gestart.
  This morning we took off from the other side of the Rhone-valley.
 • Swiss Epic 2014

  Geregeld het bos in en genieten van heerlijke trails langs de bergflank.
  Into the woods and on amazing trails along the mountains.
 • Swiss Epic 2014

  Inhalen niet aan te raden.
  No overtaking at this point.
 • Swiss Epic 2014

  Twee pijlen naar beneden betekent: langzaam aan !
  Two arrows down means: go slowly !
 • Swiss Epic 2014

  We hebben net de tweede bevoorrading bij kilometer 31 verlaten.
  We just left the feeding station at kilometer 31.
 • Swiss Epic 2014

  Aan het witte kruisje moeten we het bos in.
  We have to enter the woods at the white cross.
 • Swiss Epic 2014

  Bikers veroveren de Zwitserse bergen.
  Bikers conquering the Swiss mountains.
 • Swiss Epic 2014

  Vanaag in totaal 3000 hoogtemeter en dat laat zich voelen.
  Today 3000 altimeter and our muscles feel it.
 • Swiss Epic 2014

  Onderweg treffen we Didier en Aika uit Sierre als Canecross-team.
  Along the trail we meet Didier and Aika from Sierre as Canecross-team.
 • Swiss Epic 2014

  De trails zijn schitterend maar lastig en deels onberijdbaar.
  The trails are awesome and sometimes hard or impossible to ride.
 • Swiss Epic 2014

  En de hellingen eerder voor ervaren alpinisten.
  The slopes are so steep, they would rather be for mountaineers.
 • Swiss Epic 2014

  Tussendoor niet vergeten de dorst te lessen.
  Keeping hydrated along the ride.
 • Swiss Epic 2014

  En we blijven maar hoogtemeters verzamelen.
  And we keep on collecting altimeters.
 • Swiss Epic 2014

  Met fantastische uitzichten in een prachtig decor.
  Phantastic views and an amazing setting.
 • Swiss Epic 2014

  De laatste bevoorrading van etappe 3 bij de Moosalpe.
  The last feeding station of stage 3 at the Moosalpe.
 • Swiss Epic 2014

  En dan storten we ons weer in een heerlijke singletrail-afdaling.
  And then we enter the next thrilling singletrail descent.
 • Swiss Epic 2014

  Een verplichte loopsectie.
  An obligatory walking section.
 • Swiss Epic 2014

  De finale van etappe 3 bestaat uit een beklimming van 800 hoogtemeter op 5 kilometer.
  The grand-finale of stage 3 consists of a climb with 800 altimeters over 5 kilometer.
 • Swiss Epic 2014

  Er wordt heel wat te voet gegaan.
  A lot of hike-a-bike.
 • Swiss Epic 2014

  En dan komt de finish eindelijk in zicht.
  The finishline is finally in sight.
 • Swiss Epic 2014

  Yes ! Kroki is vandaag wonderbaarlijk herrezen.
  Yes ! Kroki found his legs again today.
 • Swiss Epic 2014

  Onze Trek-fietsjes worden vakkundig gereinigd door de professionele Motorex-crew.
  Our Trek-bikes get a proper wash by the professional Motorex-crew.
 • Swiss Epic 2014

  Goeiemorgen vanuit Grächen
  Godmorning from Grächen
 • Swiss Epic 2014

  Een snelle terugblik in het dal vanwaar we komen
  A quick look down the valley from where we started
 • Swiss Epic 2014

  Klim met 3D IMAX cinema uitzicht
  Climb with 3D IMAX cinema view
 • Swiss Epic 2014

  Steil klimmen is het motto van de dag
  Steep climbing is the motto of the day
 • Swiss Epic 2014

  Verharde weg betekent heel steil
  Road with concrete section means very steep
 • Swiss Epic 2014

  Te steil !
  Too steep !
 • Swiss Epic 2014

  Op weg naar het hoogste punt van de dag via een lange singletrail klim
  On our way to the highest point of today over a long singletrail
 • Swiss Epic 2014

  Yes, na veel zweet het hoogste punt bereikt
  Yes, after a lot of sweat we reached the highest point
 • Swiss Epic 2014

  Na een korte afdaling gaat het terug steil omhoog
  After a short downhill, it is back to steep climbing
 • Swiss Epic 2014

  Singetrail met uitzicht op de vallei van Grächen, dat wel aan de andere zijde ligt
  Singletrail with a view into the valley of Grächen, but the town is located on the other side of the valley
 • Swiss Epic 2014

  Het blijft omhoog gaan vandaag
  It keeps going up today
 • Swiss Epic 2014

  Verraderlijk steil en uitgespoeld stukje bergaf
  Treacherous steep and washed out downhill section
 • Swiss Epic 2014

  De laatste kilometer van de klim naar Grächen is alweer pokkesteil
  The last kilometer of the climb to Grächen is again crazy steep
 • Swiss Epic 2014

  Reevax aan de finish van de 4de etappe
  Reevax at the finish of the 4th stage
 • Swiss Epic 2014

  Reevax klaar voor de laatste rit startende vanop het gemeenteplein van Graechen.
  Reevax ready for the last stage, starting from the main square of Graechen.
 • Swiss Epic 2014

  Dank zij vele bruggetjes blijven we gespaard van natte voeten.
  Thanks to several bridges we do not get wet feet.
 • Swiss Epic 2014

  Door het dal stuiven we vals plat richting Zermatt.
  Through the valley we are heading for Zermatt.
 • Swiss Epic 2014

  Blijkbaar wonen er hier ergens kabouters ?
  No idea what this sign means ?
 • Swiss Epic 2014

  Met de trein zouden we er al zijn... maar met de fiets is zoveel leuker !
  By train we would already be there, but by bike makes more fun!
 • Swiss Epic 2014

  De trails van vandaag zijn de ruwste van de hele week.
  The trails of today are the roughest of the whole week.
 • Swiss Epic 2014

  Na 30 kilometer krijgen we voor het eerst Zermatt te zien, maar de etappe is dan pas halfweg.
  After 30km we get to see Zermatt for the first time, but the stage is only half way.
 • Swiss Epic 2014

  Nog snel effe bijtanken op de bevoorrading want er komt en stevige klim aan.
  Rehydrate at the service-station before we start a big climb.
 • Swiss Epic 2014

  Wie Zermatt zegt, zegt Matterhorn... Wat een berg !
  Whenever you say Zermatt, you say Matterhorn. What a mountain !
 • Swiss Epic 2014

  Tijdens de lange en lastige klim komen we steeds een stukje korter bij de magische berg.
  During the long and tough climb we are getting closer to the mystical mountain.
 • Swiss Epic 2014

  Met de stijgende hoogte wordt de lucht dunner en de landschappen fabelachtiger.
  While gaining altitude, the air gets thinner and the scenery more spectacular.
 • Swiss Epic 2014

  Zoek het arme schaap op de foto!
  Find the black sheep on the picture!
 • Swiss Epic 2014

  Een gigantisch stuk Toblerone in de verte. jammer dat ik geen chocolade eet!
  A giant piece of Toblerone on the horizon. A real shame I do not eat chocolate.
 • Swiss Epic 2014

  De natuur boven de 2000 meter heeft veel weg van Canada.
  Nature above 2000 meters reminds me of Canada.
 • Swiss Epic 2014

  De rit van vandaag is allerminst een binnenbollertje.
  The stage of today is no ride in the parc.
 • Swiss Epic 2014

  Voor vele rijders is het een ware kruistocht.
  For a lot of riders today's stage is a real crusade.
 • Swiss Epic 2014

  De blauwe lucht, de witte sneeuw, de pure lucht: zijn we al in de hemel ?
  Blue skies, white mountain tops, pure and fresh air: are we in heaven already ?
 • Swiss Epic 2014

  Gedurende de laatste 10 kilometer naar de finish in Zermatt moeten we elke meter werken.
  During the final 10 kilometer to the finish in Zermatt we have to earn each and every meteer.
 • Swiss Epic 2014

  Maar ons doel komt langzaam dichterbij...
  But the final goal is comming closer slowely...
 • Swiss Epic 2014

  Nog enkele kilometers trail en we ruiken de alpenstal.
  Just a few kilometer and we are back home.
 • Swiss Epic 2014

  Zermatt ontvangt de rijders met veel enthousiasme.
  Zermatt, an ideal finish-location for this Swiss Epic.
 • Swiss Epic 2014

  Na 6 dagen, 400km en 15000 hoogtemeters hebben we ons finisher-t-shirt met veel zweet eindelijk verdiend.
  After 6 days, 400km and 15000 altimeters, we finally deserved our finisher-t-shirt.
 • Swiss Epic 2014

  De Swiss Epic: een beestig gave wedstrijd !!
  The Swiss Epic: a beasty race !!