Afspraak Met De Zwarte Leeuw

De verschillende weersites spreken elkaar weer eens tegen en bij elke keer dat ik online ga, liggen de weerkaarten alweer anders. Maar als ik mijn elektronische Sabine Hagedoren moet geloven dan gaan we dit weekend in Neustadt an der Weinstrasse zeker niet droog blijven.Toch wagen we het erop en trekken naar de Pfalz voor één van Duitslands mooiste marathonwedstrijden: de Sigma Bike Marathon in Neustadt an der Weinstrasse. Heb trouwens enkele weken geleden nog wat reclame gemaakt waardoor ook Joris Massaer en vriendin Hanne naar de wijnstreek afgezakt zijn. Verder een hele delegatie Diestenaren die ook al jaren voor kwaliteit gaan en niet terugschrikken voor een technisch parcours. Heel wat Belgen dus aan de start in de thuishaven van Sigma Sport, fabrikant van fietscomputers en –verlichting.

Op zaterdag rijden we de spiertjes wat los en brengen we een bezoekje aan een stukje werelderfgoed in het naburige Speyer: ‘Der Kaiserdom’ is een imposant ‘kerkje’ van 134m lang en bijna 1000 jaar oud en na uitvoerige restauratie in een ogenschijnlijk perfecte toestand. Blijkt het daar bovendien een soort van ‘Hapje-Tapje’ te zijn want elk jaar vindt hier immers het ‘Kaisertafel’-feest plaats. Het is een kleurrijk openlucht gebeuren met heel veel eetstandjes, livemuziek en oude volksspelen. De ideale koulisse dus om een gezellig terrasje te doen en te genieten van een heerlijke zomerzon. Oh ja, nog vergeten te vermelden: we zijn terug met z’n vieren want na een lange revalidatie maakt Sieg in Neustadt haar comeback. Voor teammaatje Kroki is het nog te vroeg om te herbeginnen, hij wordt gepromoveerd tot super-bevoorrader. Op het terras van restaurant ‘Zum Schwarzen Löwen’ en onder een mooi verlichte kerktoren van de historische oude stad, slaan we de nodige koolhydraten in voor de inspanning van morgen.

foto12De start van de wedstrijd op zondag is pas om 9u, waardoor een ontbijt op een normaal uur in het hotel kan doorgaan. Er hangt een fotogeniek mistdeken over de wijnstad en een laatste check van de weer-app op mijn smartphone stelt ons gerust: we kunnen ons voorbereiden op een zwoele race met temperaturen tot 29°C. De regen is pas tegen de avond voorspeld. Bijna 100 deelnemers voor de langste afstand van 103km en 2800 hoogtemeter maken zich op de marktplaats van Neustadt klaar voor een loodzware maar schitterende dag in het zadel.
In de dichte bossen op de flanken langs de stad liggen schitterende trails met stenen, wortels en uitdagende passage’s zowel bergop als bergaf. Voor de lange afstand moeten we de lus twee maal afleggen maar het parcours is zo gevarieerd dat dit allerminst vervelend is. Highlights zijn enkele trappensecties uit de typische rode stenen. Ook bij het klimmen kunnen technische rijders hun hartje ophalen op de uitdagende trails die soms tot afstappen dwingen.
De kers op de parcours-taart is ongetwijfeld de rotsafdaling naar de ruine van de Wolfsburg. Keer op keer een ware uitdaging. Elke biker heeft het nodige respect voor deze technische sectie en de kick om hier op een elegante manier naar beneden te rijden is onbeschrijfelijk, ook al lukt het me niet elke keer even goed. Het applaus van de toeschouwers doet deugd, maar mag er zeker niet toe leiden om ongeoorloofde risico’s te nemen. Als je niet zeker van je stuk bent, stap je hier beter af, want dat is allerminst een schande. ‘Beter bange Piet, dan Piet op een brancard’, of hoe ging dat gezegde ook al weer ?

foto14Onderweg staat Kroki weer zoals enkele jaren geleden stipt op post om op het juiste moment verse bidons aan te geven. Geen overbodige luxe met deze temperaturen. Vermits er hier in Neustadt bij de renners met licentie geen klassement met leeftijdsklassen wordt gemaakt, heb ik vandaag geen enkele kans om een podiumplek te versieren, dus moet ik andere doelen stellen. In Saarschleifen was ik nog enkele minuten na Katrin Schwing, dus heb ik vandaag als doel gesteld om vóór de eerste dame te eindigen. Dat wordt geen sinecure want de lady met het roestige rasta-kapsel is echt wel een straffe madam. Nog een straffe madam is ons Hettie, die ook vandaag weer zonder verpinken heel wat mannen het nakijken geeft door de lange afstand te rijden.
Het duurt uiteindelijk tot diep in de tweede ronde voor ik mijn prooi te pakken heb en zodoende met een voldaan gevoel de wedstrijd na 5u28min kan besluiten. En dan is het wachten op Hettie die zonder tegenslag of mechanische pech de winst bij de dames zonder licentie gaat binnenhalen. En ja hoor, ‘She di dit…again !’. Trots als een pauw mag ik mijn meisje feliciteren met een schitterende prestatie.

Voor Sieg was deze wedstrijd als comeback na een blessure een stukje te zwaar. Zij besloot dan ook wijselijk om er vroegtijdig een punt achter te zetten. Langzaam en voorzichtig heropbouwen is immers het meest verstandige.
Belgisch kampioen marathon, Joris Massaer, werd trouwens knap zesde temidden van een sterk Duits profgezelschap.

foto13Het werd weer een geweldig marathon weekend met een prachtig parcours, een perfecte organisatie en een prachtig resultaat van Hettie. Eén klein minpuntje: de aangegeven douches hebben we helaas niet kunnen vinden. De deuren van de schoolsporthal bleken allemaal gesloten. Waarschijnlijk een klein misverstand.
Hoe dan ook, de afspraak met de Zwarte Leeuw is een succes geworden.

Pepe


103km Men License
1 Platt Karl 04:23:50.9
20 Paelinck Peter 05:28:48.4

volledige uitslag

103km Seniorinnen 1
1 Buttiens Heidi 06:44:16

volledige uitslag


Foto album

Sigma Sport Bike Marathon 2014

 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Neustadt an der Weinstrasse met op achtergrond het oude stadscentrum.
  Neustadt an der Weinstrasse with the old city centre in the background.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  The place to be voor een heerlijke pizza of pasta.
  The place to be for a delicious pizza or pasta.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Uitstapje naar Speyer waar net het feest Kaisertafel aan de gang is.
  Visiting Speyer with the Kaisertafel ongoing.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  De imposante Kaiserdom van Speyer: Werelderfgoed.
  The impressive Speyer Kaiserdom: World heritage.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  De kleinste van de bende gaat voor de langste afstand.
  The smallest of the group goes for the longest distance.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Vlak na de start is het al onmiddellijk klimmen en zweten geblazen.
  Immediately after the start we start climbing and sweating.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Sieg begint voorzichtig aan haar eerste race na een lange inactiviteit.
  Sieg is starting off easy after a long inactivity.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Pepe duikt op in het mistige bos.
  Pepe appears out of the misty forest.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Hettie maakt zich klaar voor een vliegende bidonwissel.
  Hettie is preparing for a bottle-change on the fly.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Pepe in de afdaling naar de Wolfsburg.
  Pepe in the descent to the Wolfsburg.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Sieg is intussen gestopt en helpt Kroki bij de bevoorrading van Hettie.
  Sieg has stopped the race and helps Kroki out with the drinking bottles.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Een wondermooi parcours in de bossen rond Neustadt.
  A beautifull track in the forests around Neustadt.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Net de ruine voorbij en langs de typische rotspartijen.
  Just past the ruine and along the typical rockformations.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Hettie bedwingt voor de tweede keer een mooie maar lastige singletrail.
  Hettie climbing a beautiful but tough singletrail.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Pepe verwelkomt zijn straf meisje op de markt van Neustadt.
  Pepe welcomes his amazing girlfriend in the centre of Neustadt.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Hettie op het hoogste schavotje !
  Hettie at the top !
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  De afspraak met de Zwarte Leeuw werd een succes.
  The meeting with the Black Lion was successful.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  Tijd om de innerlijke mens te versterken.
  Time to feed the hungry mouths.
 • Sigma Sport Bike Marathon 2014

  En een ijsje getracteerd door de winnares van dit weekend.
  And some icecream presented by the podium-girl of the weekend.

One thought on “Afspraak Met De Zwarte Leeuw

 1. Weer een prestatie om trots op te zijn! Onze neus krult bij die mooie podiumfoto!